Stichting De Poorters van Naarden

Stichting De Poorters van Naarden

Tjechië

De Poorters ondersteun(d)en in Tsjechië de volgende projecten, in samenwerking met steeds weer andere partijen:

 • Vier keer per jaar vertrekt een transport met hulpgoederen van Naarden naar Tsjechië, meestal gereden door de familie Zonnenberg uit Oud-Loosdrecht. De laatste jaren gaat de reis naar St. Horozenkov en Vapenice, nu de nood in Naardens zusterstad Uherský Brod niet meer zo hoog is. 
   
 • De schoonzoon van de familie Zonnenberg is leraar in Tsjechië en vertelde ons dat zijn leerlingen elk jaar een financiële bijdrage moeten leveren voor papier. Toen we hoorden dat hier op het industrieterrein in Naarden een bedrijf een andere huisstijl kreeg, hebben we contact met hen gezocht en kregen twee rolcontainers vol met schrijfblocs en potloden. De familie Zonnenberg heeft vervolgens gezorgd dat de spullen in Tsjechië aankwamen, samen met kleding en meubels. 
   
 • Af en toe komt er nog wel een verzoek uit Uherský Brod. Tijdens een ingelaste reis heeft de familie Breijer bijvoorbeeld een partij kleding en babygoederen naar Uherský Brod gebracht. Via een maatschappelijk werkster krijgen wij, van gezinnen die het niet zo breed hebben, een verlanglijstje met mate van de kleding en schoeisel. Wij trachten hier zoveel mogelijk aan te kunnen voldoen. Ook kon de familie Breijer namens de stichting een koelkast kopen en overdragen.
   
 • Via Caritas is het daklozencentrum in Uherský Hradiste opnieuw ingericht met materialen geschonken na de opheffing van de P.A.A.Z. afdeling van het Ter Gooi ziekenhuis te Blaricum. 
   
 • Een vrachtwagen naar Uherský Brod en Hodonin, kreeg naast kleding onder andere een door ons uit Italië geïmporteerd kasteel mee, waar lichamelijk en geestelijk mindervalide kinderen in kunnen spelen. Ook konden we t.b.v. de school van Hodonin 250 tafels en stoelen van het Vituscollege in Bussum meesturen.
   
 • In samenwerking met de Stichting Nadje en de Olga Havelstichting hebben we verschillende ziekenhuizen voorzien van bedden en rolstoelen, onder andere in Praag. 
   
 • In samenwerking met Caritas hebben we tehuizen voor bejaarden en geestelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen in Uherský Brod, Nivnice, Slavkov, Horni Nemci en Ceske Krumlov van materialen voorzien, zo ook een werkplaats voor slechtzienden te Uherský Hradiste, een Blijf van mijn lijf-huis en een Bazaar waar men tegen een klein prijsje het nodige kan krijgen. 
   
 • De familie Zonnenberg uit Loosdrecht is met een Renault bus volgeladen naar  St.Horozenkov gereden. Hun auto bevatte o.a. 500 kg ijzeren staanders t.b.v. een hek om de schapenweide, veel warme winterkleding en schoenen. 
   
 • Actie voor het dagverblijf voor demente bejaarden te Uherský Brod. 
   
 • Van 1997 tot 2007 vinden er zo’n vier transporten per jaar plaats naar Uherský Brod, de zusterstad van Naarden.
Stichting De Poorters van Naarden