Stichting De Poorters van Naarden

Stichting De Poorters van Naarden

Zomerverslag Somogyviszlo juli 2014

Zomerverslag Somogyviszló juli 2014

Het is hartje zomer, het dorp is uitgestorven.
Iedereen is binnen,de kinderen zijn ook niet buiten aan het spelen, het is te warm.
Tegen een uur of 7 is er weer leven in het dorp,de jongens zijn aan het voetballen in het park, de meisje hangen daar om heen.
 
De vrouwen en boeren zijn al vroeg op het land aan het werk tegen 4 uur s' morgens hoor je de maaimachines al hun werk doen
de mannen en vrouwen die voor de gemeente werken { voor een paar Forinten meer boven op hun uitkering} beginnen rond 6 uur en gaan tegen 11 uur weer naar huis ,het is te heet.
 
De eerste vrachtwagen is naar Patapoklosi gegaan , dit dorp heeft voor het eerst een vrachtwagen gekregen,zij hebben voorheen wel wat dozen met kleding gekregen wat over bleef uit de vrachtwagen van ons dorp. 
 
De bewoners keken hun ogen uit toen de 30 tonner het dorp binnen kwam rijden, is dat voor ons  ,alleen voor ons, ja ja ,deze is alleen voor Patapoklosi .
Patapoklosi zijn eigenlijk twee dorpen,Pata en Poklosi.
 
In het dorp wonen erg veel Roma's echt in krotten van huizen,in Nederland zouden deze huizen voor de grond gaan.
Het duurde wel 2 weken  voor er  uitgedeeld werd,het moest goed georganiseerd worden,het is een klus om alles eerlijk te verdelen.
 
De tweede vrachtwagen is naar Nyugotszenterzsébet gegaan dit dorp heeft een jaar of 6 geleden ook al eens een 30 tonner gehad
Er is een nieuwe burgemeester en hij had ons gevraagd of zij niet nog eens een 30 tonner mochten krijgen ,bhet dorp is erg arm en daar wonen ook veel Roma's, maar ook de Hongaar zelf heeft amper te eten.
Ook hier duurde het even voor er uitgedeeld werd, maar wij hebben nog nooit zo'n goede organisatie mee gemaakt.
De gemeenteraad is bij elk huis naar binnen geweest om te kijken wat er echt nodig is, dit is op een lijst gezet...puf wat een werk.
En hebben toen gekeken wat er uit de vrachtwagen is gekomen, en dat is super uitgedeeld , kleding was er genoeg ,de mensen hebben naar hartelust kunnen snuffelen , zij konden er geen genoeg van krijgen, wat een feest, het speelgoed lag allemaal bij elkaar,het was een snoepwinkel voor de kinderen,
Als je dan door je ouwe foto camera kijkt  naar de koppie's van deze kinderen , schiet ik best wel vol , en kan soms mijn tranen niet bedwingen  zo gelukkig zijn deze kleine mensje's.
 
Het blijft zo hard nodig dat deze dorpen geholpen worden, het is een voor hen een God's geschenk , geld voor kleding en zeker niet voor meubeltjes is er niet.
 
LIEVE MENSEN BLIJFT U   A.U.B  DE POORTERS VAN NAARDEN STEUNEN..
 
Met kleding , baby spullen,dekens, meubeltjes , potten, pannen , linnen goed , borden  , glazen , bestek enz enz.
Alles is welkom, vooral nu winter kleding.
 
En als uw  kinderen nog een rug tas over hebben , houden wij ons aanbevolen, de kinderen hier gaan eind september weer naar school ook hier is amper geld voor om school spullen te kopen.
 

MAAR OOK HEBBEN DE POORTERS UW FINANCIELE HULP NODIG

,geen geld , geen vrachtwagens, geen hulp.

IBAN nummer NL07 RABO 0383.7200.95

 
Wij hopen weer van deze kant op uw steun te mogen rekenen.
 
Vriendelijke groeten
Betsy en Bertus de Graaf
Somogyviszló
Stichting De Poorters van Naarden