Stichting De Poorters van Naarden

Stichting De Poorters van Naarden

Verslag uit Somogyviszlo 31-10-2013

Verslag uit Somogyviszló                                                                                                                              31-10-2013

Ook hier treed heel langzaam de herfst in, al zou je het niet zeggen met de zomerse temperaturen die er nog steeds zijn .
Er wordt volop hout ingekocht , overal hoor je motor zagen, het hakken van het hout, en piepende kruiwagens, nog even, dan staat de winter weer voor de deur. 
 
Vorig jaar zijn er weer 4 oudere mensen gestorven wegens de kou, Hongarije heeft een land klimaat dus, de winters zijn zeer streng.
Er zijn een aantal mensen hier, en de dorpen om ons heen, die geen geld hebben om hout te kopen, de uitkering die zij krijgen is lange na niet toe reikend.
Deze mensen hebben een uitkering van 26000 ft dat is nog geen 100 euro per maand,in en in triest.
 
Er wordt in de bossen gesprokkeld, maar daar kan je geen winter mee door komen,er wordt zo'n 10 a 15 kub per gezin verstookt in één winter en dan stook je zuinig.
 
De aanvragen voor hulpverlening wordt steeds groter, hebben alweer nieuwe dorpen er bij gekregen waar kleding naar toe gaat.
Gelukkig zat er in de vrachtwagen die naar ons dorp is gekomen genoeg kleding om een aantal dorpen te voorzien van winter kleding.
De dorpen die er nu bijgekomen zijn, zijn nu ook voorzien van kleding, deze dorpen zijn ,Antalfalu, Basal, Patapoklosi, Somogyhatvan. Naar deze dorpen gaat nu ook  heel veel spullen heen.
 
Er worden nu al zo'n 14 dorpen voorzien van kleding en huisraad, zou best nog wel iets vergeten zijn, maar dit is al een hele boel, en de aanvragen blijven maar komen.
De dorpen die nu geholpen worden zijn onder ander:
 
ADRIANPUSZTA ,  ANTALFALU ,  BASAL , BÜRÜS , CSERTO , DIOPUSZTA,  GYÖNYSMELLÉK , PATAPOKLOSI , KÉTÚJFALU , SOMOGYHATVAN , SOMOGYAPATI en SOMOGYVSZLÓ . Er worden in de dorpen Mozsgó  en Somogyhárságy een paar gezinnen geholpen met kleding .
Een paar dorpjes rond Kétújfalu delen ook mee,als er een vrachtwagen komt in Kétújfalu worden er mensen opgehaald uit deze dorpjes om kleding en wat huisraad uit
te zoeken.
 
Vorig jaar kreeg ik uit de laatste vrachtwagen { voor de winter } een aantal potjes met kinder vitamines , dat heb ik toen gegeven aan een gezinnetje met twee jonge kinderen.
Deze kinderen zijn niet ziek geworden vorig jaar winter. De kinderen zijn hier altijd ziek. Er wordt bar weinig groente en fruit gegeten, gelukkig krijgen de kinderen tussen de middag een warme maaltijd op school, daar zit alleen maar kool bij.
Ik  heb een Pharmaceut geschreven en gevraagd om vitamine voor de kinder en kreeg een mail dat de stichting de Poorters van Naarden gesponsord zal worden door deze firma.  Ik sprong een gat in de lucht toen het grote nieuws op mijn scherm verscheen. Alle kinderen van 0 t/m 15 krijgen voor de hele winter de vitamine, echt super.
Nu maar hopen dat de winter niet zo streng wordt als de jaren hier voor, het is altijd triest dat er mensen sterven van de kou.
 
De feestdagen komen er weer aan. Wij hopen dat stichting de Poorters van Naarden ons weer kan steunen met het organiseren van KERSTPAKKETTEN.
 
DIT KAN ALLEEN MAAR MET UW HULP, deze kerstpakketten is een klein lichtpuntje in deze moeilijke tijd, help ons a,u,b.
 
Steun stichting de Poorters van Naarden, ook met kleding, dekens, lakens, handdoeken  theedoeken , meubeltjes, stoelen , potten , pannen en serviesgoed.
Wij hopen volgend jaar weer vrachtwagens te mogen ontvangen, om de mensen in deze omgeving te kunnen helpen , het is nog steeds hard nodig.
Ook financieel is er steun nodig voor de Stichting, geen geld , geen vrachtwagens , dat zou een mega catastrofe zijn. 
 
Lieve mensen heel harte dank voor alles wat er dit jaar weer is gekomen,zonder u hulp was dit niet mogelijk!
 
Vriendelijke groeten
Betsy en Bertus de Graaf
Somogyviszló
Stichting De Poorters van Naarden