Stichting De Poorters van Naarden

Stichting De Poorters van Naarden

Lot Roma verbeteren

 

EU-lidstaten willen lot Roma verbeteren

Afbeelding

EPA

 

BRUSSEL (ANP) - Het lot van de Roma in de Europese Unie moet beter. Zij hebben recht op gelijke behandeling, of het nu gaat om onderwijs, werk, gezondheidszorg of huisvesting.

Dat hebben de EU-lidstaten maandag in Brussel afgesproken. Zij gingen unaniem akkoord met een reeks aanbevelingen van de Europese Commissie in Brussel, die Roma economisch en sociaal beter moet integreren. Volgens de commissie gaat het om het eerste ,,wettelijke instrument'' van de EU dat speciaal bedoeld is om een einde te maken aan de uitsluiting van Roma-gemeenschappen. Brussel roept de lidstaten op ,,woorden door daden'' te laten volgen en voldoende geld beschikbaar te stellen.

Grote kloof
Onlangs bleek uit onderzoek dat de situatie van de Roma en Sinti in Nederland ,,zorgelijk'' is. Er bestaat een te grote kloof tussen de ,,leefwerelden en de opvattingen van sommige groepen Roma en Sinti'' en andere groepen in Nederland, stelde minister Lodewijk Asscher (Integratie). Het gaat dan bijvoorbeeld over de noodzaak om jongeren naar school te sturen en over de vraag of criminaliteit strafbaar en maatschappelijk onwenselijk is.

Stichting De Poorters van Naarden